Terug naar school

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Voor kinderen met ASS is het belangrijk om hen daarop voor te bereiden. An vertelt graag hoe zij dit aanpakt.   

An

Met deze blog wil ik graag praten over een heel specifiek stuk van de voorbereiding om terug naar school te gaan.  Wat bij ons een hele grote stap was, was de overgang naar het middelbaar en dus ook niet meer op 200 meter van de school wonen. 

In het eerste middelbaar moest Damascus ofwel met de fiets ofwel met de lijnbus naar school en terug. En dat is iets wat de nodige spanningen gaf. Een goede voorbereiding was dus echt noodzakelijk. 

Vooreerst heb ik hem laten zien bij welke halte hij opstapt (zowel in de mama week als in de papa week) en daarna hebben we het hele traject met de fiets gedaan. Twee vliegen in één klap dus  :-)

Dan ook bij de school gekeken aan welke halte hij moest afstappen. 

En als dan zijn abonnement toekwam, hebben we verschillende keren samen de busrit gemaakt. De eerste keer liet ik alles zien en legde ik uit, hij volgde gewoon. De keren daarna mocht hij vertellen en laten zien wat de volgende stap was.

route

Ook oefenden we met kijken naar herkenningspunten om te weten wanneer hij op het belletje kon duwen. Daarbij ook benoemd dat het niet erg was mocht hij een keer te vroeg of te laat duwen, de haltes op dat traject liggen vrij kort bij elkaar. De tijd om naar huis/school te wandelen zou dan wat langer zijn. Aangezien de school ook helemaal mee was, mocht hij gerust zijn dat er niemand boos ging zijn, mocht hij ietsje te laat arriveren. Dus ook daarin was hij grotendeels gerust gesteld. 

Wat we ook besproken hebben is de mogelijke vertragingen die er kunnen zijn en dat dat normaal is vanwege de vele factoren die van invloed zijn, bijvoorbeeld drukker verkeer. Leuk is dat niet voor hem want er staat dat uur dus moet de bus er maar zijn en toch heeft hij dat min of meer leren aanvaarden toen.

Voor de zekerheid heb ik alle busnummers en -haltes opgeschreven en geplastificeerd. Zowel voor de mama week als voor de papa week. 

Hoe dan ook blijft het een spannende stap als je kind plots naar een andere, grotere school gaat. Zoveel mogelijk normaliseren en voorbereiden was bij ons het succes.

Uiteraard zijn er dingen waar je je kind niet op kan voorbereiden zoals bijvoorbeeld het gedrag van andere mensen op de bus of bij de bushalte.  Je kan er dan naderhand wel over praten maar het is en blijft echt een groot stuk loslaten. 

Lieve mama's en papa's wees ook lief voor jezelf, want ook voor jullie zijn dit grote stappen. 

Liefs,

An

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
pl sept

Planning september 2024

Lees meer